Rotfyllning i Malmö | TandCity

Information om Rotfyllning

Hos TandCity i Malmö får du alltid professionellt bemötande, rättvisa tandvårdspriser och den hjälp du och dina tänder behöver. I den här artikeln kommer du bland annat att få ta del av intressant fakta om rotfyllning, om en rotfyllning gör ont och hur våra behandlingar i form av rotfyllningar i Malmö går till.

Vad är en rotfyllning?

Om ett hål i tanden blir tillräckligt djupt kan det komma att skada tandens inre. Det kan i sin tur leda till att tandens rotkanal blir infekterad. Den infektionen kan leda till tandvärk och det är vid den typen av infektion en rotfyllning kan behövas.

Kroppens egna immunförsvar kommer inte åt infektionen och bakterierna, så för att situationen inte ska förvärras behöver tandnerven avlägsnas och rotkanalen rengöras för att sen fyllas ut med ett gummiliknande material. Andra anledningar till att en tand kan behöva rotfyllning kan vara djup karies, sprickor på grund av kraftig tandpressning eller att tanden blivit skadad av ett slag.

Hur går en rotfyllning till?

Rotfyllning i Malmö | TandCity Innan en rotfyllning eller rotbehandling påbörjas undersöks och röntgas tanden av tandläkaren. Om det bedöms att den tanden bör rotfyllas öppnas ett hål i tanden för att kunna nå den infekterade tandnerven. Tandläkaren rensar ut den infekterade vävnaden och rengör rotkanalen.

Nästa steg är att fylla ut rotkanalen med ett material kallat guttaperka. Det är ett gummimaterial som ersätter den förlorade nerven. Sedan försluts hålet med samma metoder som används för att laga ett “vanligt” hål i tanden, det vill säga med en plastfyllning. Det kan även vara aktuellt att sätta en keramisk krona på den rotbehandlande tanden för att den ska hålla bättre i längden. Det beror helt enkelt på hur mycket av död tand som gått förlorad.

I vissa fall kan det behövas mer än ett behandlingstillfälle för att färdigställa rotfyllningen. Då fyller man död tand med ett bakteriedödande medel som får verka en viss tid innan tanden kan rotfyllas. I de fallen får man en provisorisk fyllning på tanden under tiden man väntar på att få sin permanenta rotfyllning.

Gör det ont att göra en rotfyllning?

Många som ska göra en rotfyllning är nervösa och förväntar sig att rotfyllningen ska göra ont. De blir ofta förvånade över att behandlingen går så smärtfritt och lätt. I vissa fall är nerverna i pulpan redan döda, då är även känseln i tanden borta. Har nerverna i rotkanalen dött är det inte säkert att du ens upptäckt att du har en infektion. Om nerverna i tanden fortfarande lever får man effektiv bedövning som gör att rotfyllningen gör mindre ont.

Hur mycket kostar en rotfyllning?

Till och med det år man fyller 23 år är tandvården kostnadsfri. Efter det finns det ett tandvårdsstöd som hjälper dig att betala delar av dina årliga tandvårdskostnader över 3000 kr. Det statliga tandvårdsstödet är uppdelat i tre olika delar:

  • Allmänt tandvårdsbidrag
  • Särskilt tandvårdsbidrag
  • Högkostnadsskydd

Exakt hur mycket hur rotfyllningen kostar beror på ett flertal faktorer. Du kan läsa mer om våra priser och de olika tandvårdsbidragen här.

Risker med att vänta med rotfyllningen

Skador på pulpan kan som tidigare nämnt bero på karies, sprickor och slag mot tanden, men det kan också bero på en gammal fyllning som har blivit otät. På så sätt läcker det in bakterier under fyllningen och nervens skydd mot varmt och kallt försämras.

Oavsett vilket så är det viktigt att aldrig vänta ut tandvärk eller problem med tänderna. Ju snabbare du kommer i kontakt med en tandläkare som kan genomföra en undersökning ju kortare tid kommer du behöva gå med runt med smärtan. Dessutom är sannolikheten mindre att du kommer att behöva göra några större ingrepp om du uppsöker oss på TandCity för en undersökning och eventuell rotfyllning i Malmö så fort du har problem med tänderna.

Kontakta TandCity för rotfyllning i Malmö

Är du i behov av en rotfyllning i Malmö? Kontakta oss på TandCity så hjälper vi dig! Våra team av duktiga tandläkare har all kunskap som behövs för alla typer av behandlingar, allt från rutinundersökningar till avancerade ingrepp. Är du i behov av akut tandvård så hjälper vi dig med en tid så snabbt som möjligt. Vi har öppet även på lördagar. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”