Rotfyllning i Malmö med bra pris

En rotfyllning, även kallad Endodontie, är en metod för att behandla inflammationer inne i tanden, pulpan eller tandnerven. Pulpan är tandens ”hjärta” och består av nerver, blodkärl och bindväv som tillsammans fyller tandkanalerna som sträcker sig från tandroten in i kronan och tillbaka.

Orsaker till rotfyllning

Genom pulpan hålls tanden levande men svår karies eller tandfyllningar kan inflammera eller infektera pulpan. Med en rotkanalbehandling kan den inflammerade pulpan avlägsnas och ersättas med ett gummimaterial, kallat guttaperka. Genom guttaperkan hålls kanalerna fria från föroreningar och infektioner och tanden kan behållas i stället för att dras ut.
Nedan beskrivs olika orsaker till akut pulpa inflammation vilka åtföljs av svullnader, inre tryck i tanden och värk:

  • Långtgående karies
  • Djupa fyllningar i närheten av nerven
  • Upprepade tandbehandlingar – t ex ersättning av en stor fyllning
  • Traumatiska skador som sprickor, flisning eller bryggor
  • Traumatisk ocklusion – upprepad alltför kraftig stöt mot tanden, när tänderna bits ihop

Rotfyllning - TandCity i Malmö

Gör rotfyllning ont?

En rotfyllning inleds med att tanden öppnas upp helt, för att man skall hitta alla kanaler. Antal kanaler skiljer sig från tand till tand; det kan vara 1-4 kanaler i en tand.
 När alla kanaler har lokaliserats mäts dessa elektroniskt, för att rotfyllningen skall täcka hela kanalen från rotens ände ända upp. Kanalerna rensas noggrant med filar. Därefter spolas de med en antiseptisk lösning och slutligen fylls kanalerna med guttaperka. En rotfyllning kan göra ont, men smärtan försvinner med bedövning som vanligtvis ges i samband med behandlingen.
 Efter rotfyllningen skall tanden förses med komposit eller en krona beroende på hur mycket av tanden som har gått förlorad.

Få hjälp med rotfyllning i Malmö - TandCity

En annan metod utgörs av två steg: rengöring och fyllning. Om tandinflammationen också sträcker sig över det omgivanden benmaterialet orsakas värken av båda regionerna. Ett antiseptiskt medel används då efter kanalrengöringen. Därefter skall en läkningsperiod om minst en vecka med en provisorisk fyllning följa. Är du fri från besvär efter det och vi kan se att en framgångsrik benläkning har påbörjats, fortsätter vi behandlingen med det andra steget. Vi avslutar rotbehandlingen med en individuellt anpassad tandfyllning.

Om du upplever att ditt tandbesvär är akut kan du boka tid hos någon av våra akuttandläkare i Malmö. Vi har öppet måndag-lördag med generösa öppettider. Vi är även specialiserade på att hjälpa patienter som upplever att det känns obehagligt att få behandlingar av det här slaget och vi utgår alltid ifrån dina behov och dina tidigare upplevelser från tandvården. Behandlingen bygger också i alla lägen på metodiska arbetssätt där vi löpande informerar dig om de olika stegen.

Vid behov, och framförallt i de fall som det inte är möjligt att ge bedövning ett inledande skede så kan vi alltid erbjuda lugnande medel som gör det lättare att slappna av.

Vi är noggranna med att säkerställa att rotfyllningen görs på bästa sätt och avslutar inte behandlingen förrän vi har kommit tillrätta med problemen och eventuell smärta. På grund av detta kan det i vissa fall vara svårt att veta hur lång tid det tar att färdigställa behandlingen, men oavsett vilket så lägger vi upp den med fokus på ditt välmående. I det fall att du eventuellt skulle fortsätta ha ont efter rotfyllning följer vi naturligtvis också upp situationen.

Kontakta oss gärna för mer information om våra behandlingar eller boka tid redan idag.

Rotfyllning pris

Rotbehandling Pris
Rensning och rotfyllning, en rotkanal 3845
Rensning och rotfyllning, två rotkanaler 4635
Rensning och rotfyllning, tre rotkanaler 5820
Rensning och rotfyllning, fyra eller fler 6345
Akut rotbehandling 905
Komplicerad kanallokalisation 910
Stiftborttagning 1330

TandCity – akut tandvård i Malmö

Är du i behov av en akuttid eller vill du av någon annan anledning få en tid snabbt?

 

Bara lugn, vi hjälper dig. Vi förstår att vissa saker inte kan vänta och ser till att du får en tid så fort som möjligt. Hör av dig till oss på telefonnummer 040 23 66 00 eller boka din tid online. Varmt välkommen!