FAQ innan du bokar ett tandläkarbesök

Tandimplantat

Priset på tandimplantat kan variera och det beror på var i munnen implantatet ska sitta samt hur enkelt eller komplicerad behandlingen bedöms vara. Priset kan även variera om tex det behövs ett sinuslyft eller om man behöver bygga ben för att göra det möjligt att få ett implantat.

Priset varierar även för dig som har rätt till tandvårdsstödet från Försäkringskassan då behandlingen blir billigare då Försäkringskassan står för en del av kostnaden.

Sätter man fler än ett implantat under samma tillfälle så blir även totalpriset billigare per implantat. Priset för ett tandimplantat kan variera mellan 18 000- 25000kr innan avdrag från Försäkringskassan. Välkommen för en undersökning eller konsultation.

Tandimplantat är den behandling med högst procentuell lyckade behandlingar globalt med siffror närmare 98%. Behandlingen är väldigt säker och riskerna minimala när behandlingsprotokollen följs nogrannt.
De risker som finns är svullnad, blödning, känselbortfall (1% risk) och misslyckad osteointegration (1-2% risk). På TandCity har vi cirka 98% lyckade fall av implantatbehandlingar och anser därför att behandlingen är väldigt säker. Prognosen varierar från fall till fall. Detta meddelar tandläkaren dig vid ditt första besök.

Rotfyllning

Priset på rotfyllning beror på hur många kanaler en tand har. Dem flesta tänder har mellan en till tre rötter men det finns även tänder med fyra eller fler rötter. Vid en rotfyllning måste alla rötter rotfyllas. Efter en rotbehandling så sätter man en plastfyllning på tanden eller en krona. Det är alltid rekommenderat att sätta en krona på en rotfylld tand för att förstärka tanden och skydda den.

Kostnaden för en rotfyllning varierar mellan 4134kr till 6816kr beroende på hur många rotkanaler som ska rotfyllas. En lagning eller krona tillkommer. Dessa priser är innan avdragen Försäkringskassan, storleken på avdraget beror på hur hög karens patienten kommit upp i. Tandläkaren berättar alltid om avd behandlingen kommer att kosta innan behandlingen påbörjas.

Värk efter rotfyllning kan förekomma men är oftast mycket mindre i intensitet än en vanlig tandvärk. De flesta upplever ingen värk alls efter rotfyllning medans andra kan tycka att tanden är öm. Det är rekommenderat att ta smärtstillande i ett par dagar efter en rotfyllning. Värken eller ömheten brukar försvinna inom ett par dagar efter behandlingen. Det är väldigt ovanligt med kraftig värk efter en rotfyllning. Tandläkaren informerar normalt sett om förutsättningarna efter rotfyllning behandlingen och ger tips och råd.

Tandkrona

En tandkrona kostar 7300kr hos oss på TandCity men när flera kronor görs samtidigt så blir priset billigare. Priset för två eller fler tandkronor är 5871kr per tandkrona. Vi utför endast helkeramiska kronor av högsta kvalite och alla kronor tillverkas av vårt egna labb för bästa passform och estetik. Tandkronor på framtänder görs i ett material som heter E-max medans kronor på sidotännder görs i materialet zirkonia. Alla våra tandkronor ser väldigt naturliga ut och är svåra att urskilja från en naturlig tand.

En tandkrona är en helkeramisk konstruktion som cementeras på tanden och blir ett med tanden. En tandkrona görs oftast för att förstärka en försvagad tand eller en frakturerad tand. En tandkrona kan även göras av estetiska skäl för att få jämnare eller ljusare tänder.  Vi utför endast helkeramiska kronor av högsta kvalite och alla kronor tillverkas av vårt egna labb för bästa passform och estetik.  Tandkronor i de främre tänderna görs i ett material som heter E-max medans kronor på sidotänder görs i zirkonia. Alla våra tandkronor ser väldigt naturliga ut och är svåra att urskilja från en naturlig tand.

En tandkrona görs oftast för att förstärka en försvagad tand eller en frakturerad tand. En tandkrona kan även göras av estetiska skäl för att få jämnare eller ljusare tänder. Tandkronor används också för att återskapa förlorade bett och tandhöjd och få tillbaka den naturliga tandanatomin. Tandkronor eller fasader används också för att skapa Hollywood smile. Vid estetiska fall bestämmer patienten ihop med tandläkaren den nya SmileDesignen och färgen för att få det perfekta leendet.

Problem med tandkrona är väldigt ovanligt om kronan görs rätt. Då vi digitalt skannar alla våra kronor och tillverkar dem i vårt egna labb så lämnar vi ut kronor med väldigt hög kvalite och precision. Vi använder dem bästa materialen och individanpassar alla arbeten för bästa möjliga resultat.  Vi lämnar alltid 3 års garanti på alla våra kronor. Vi bedömer att en krona håller i cirka 15-20 år med rätt skötsel.

Tandgnissling

Tandgnissling är när man, oftast under sömnen, gnisslar tänderna mot varandra . Detta resulterar i att man förlorar tandemalj och således vertikal höjd som resulterar i käkledsbesvär, värk, huvudvärk, problem med nacken och även förändringar i ansiktsformen. Ett typiskt utfall av lång tid av gnisslande är korta tänder, insjunket ansikte som är väldigt brett då musklerna i ansiktet får jobba dygnet runt och blir därför väldigt kraftiga. Tandgnissling beror oftast på stress men kan även bero på ett ostabilt bett. Man korrigerar detta med övningar, eventuell bettslipning och en bettskena som man använder för att sova. En bettskena hjälper käkmusklerna att slappna av och behandlar således symptom som huvudvärk. Bettskenan skyddar även tänderna och käkleden.

Tandblekning

Hur länge tandblekning varierar väldigt mycket och beror på olika faktorer. De faktorer som bestämmer hur länge en blekning håller innan tänderna mörknar igen är rökning, vin, kaffe, te, läsk och i princip all färgad mat. Genetik är också en faktor, vissa tandtyper drar till sig färgämnen enklare än andra. Under blekningsperioden och några dagar efter ska man gärna avstå t.ex vin, kaffe och snus för att förhindra att tänderna blir missfärgade då emaljen strax efter blekning är mer benägen att missfärgas. Efter ett par dagar kan man återgå till normaliteten. Boka en kostnadsfri konsultation hos vår tandhygienist för att få veta mer om just blekning och vad som är bäst för just dig.

På TandCity har vi två typer av tandblekning. Den allra vanligaste blekningsmetoden är klinikblekning som innebär att man bleker på kliniken hos oss. Behandlingen tar ungefär 90min och genomförs av vår tandhygienist som är expert på klinikblekning. Man får vitare tänder direkt! Till detta ingår även individuella blekskenor som vi framställer så att man kan fräscha upp sitt leende lite då och då hemma. Blekningsgel för hemmabruk ingår också.  Klinikblekningen kostar 5500kr.

Den andra varianten är hemmablekning. Man börjar med ett besök hos vår tandhygienist som då tar avtryck och framställer blekskenor. Man får även med blekningsgel för att bleka tänderna hemma. Oftast bleker man under natten, minst 4 timmar, i ett par dagar tills önskvärd nyans uppnås. Hemmablekning kostar 3500kr.

Man kan alltid köpa mer blekningsgel hos oss på kliniken när gelen tar slut.

En tandkontroll görs alltid innan blekning påbörjas för att avgöra om blekning är rätt för dig!

Det finns väldigt många olika märken av tandblekning. Efter att vi har provat ut ett antal olika fabrikat så har vi kommit fram till att den som är bäst i test när det gäller både resultat och snällhet mot tänderna är Phillips ZOOM som är en världsledande aktör inom klinikblekning. Vi använder Opalescens till hemmablekning då dem är just bäst på detta.

Det allra viktigaste för oss är att en tandblekning ska vara säker att använda och bör ha underliggande studier som stödjer detta. Vi använder aldrig tandblekning som inte funnits på marknaden länge och där det inte finns tillräckligt med studier som stödjer att den är säker.

Garanti

Garanti TandCity Malmö

Tandstödd protetik:

Avtagbar tandstödd protetik 1 år från och med det datum konstruktionen lämnades ut

Fast tandstödd protetik 3 år från och med det datum konstruktionen lämnades ut

Garantin gäller den protetiska konstruktionen och inte biologiska komplikationer som kan uppkomma under och efter behandling.

Implantat:

Vi använder i största möjliga omfattning originalkomponenter till våra implantatbehandlingar och på dessa lämnas livstids garanti från tillverkaren.

Alla implantat läker inte in som vi vill. Detta kan bero på ett stort antal faktorer. Om ett implantat mot förmodan går förlorat i samband med installation / inläkning gör vi ett nytt försök kostnadsfritt.

Avtagbar implantatstödd protetik 1 år från och med det datum konstruktionen lämnades ut

Fast implantatstödd protetik 3 år från och med det datum konstruktionen lämnades ut.

Reparativa åtgärder:

Estetiska lagningar 1 år från och med det datum behandlingen utförd.

Rotfyllningar – här spelar invividuella biologiska faktorer stor roll och därför lämnas ingen garanti på dessa vid uppkomst av komplikationer.

Lagningar – här spelar individuella biologiska och fysiologiska faktorer stor roll och därför lämnas ingen garanti på dessa vid uppkomst av komplikationer.

Operativa åtgärder:

Extraktioner, komplicerade extraktioner och operativa extraktioner.

Vid dessa åtgärder ingår kontroll och efterbehandling inklusive suturtagning, behandling av efterbesvär inklusive dry socket upp till 14 dagar efter behandlingstillfället, samt vid behov kontrollröntgen.

Generellt:

Alla protetiska arbeten görs i största möjliga mån på vårt inhouse labb som håller samma garantitid som ovan.

För att garanti ska gälla ska behandlingen vara det som behandlande tandläkare föreslagit och kommit fram till i samråd med dig som patient.

Behandlingen skall vara slutförd och betald till fullo.

Garantin är avsedd för tekniska komplikationer. Enbart missnöje räcker inte som skäl till garantiåtgärd. Arbeten godkänns av patienten innan permanent cementering / utlämning.

Komplikationer till följd av karies, bristande oral hälsa / hygien, rökning, allmänna hälsotillstånd, biologi och övriga faktorer utanför behandlarens kontroll innefattas ej av garanti.

I de fall utökad behandling krävs eller önskas betalar du själv för mellanskillnaden.

Vid all fast protetik och estetiska lagningar skall bettskena framställas och användas av patient för att garanti skall gälla om detta bedöms nödvändigt av din behandlande tandläkare.

Vid olycksfall gäller inte garanti – detta täcks då av din privata försäkring.

En lagning eller omgörning av utförd konstruktion förlänger inte garantitiden. Garantin gäller från det ursprungliga utlämningsdatumet.

Det är svårt att ge generell garanti på tandvård då arbetets hållbarhet och överlevnad till stor del beror på patientens individuella biologiska och fysiologiska faktorer. Dina tänder används dygnet runt varje dag och utsetts för hårt slitage. Tänder är absolut starkast när de är intakta utan varken skador eller reparativa arbeten. Tyvärr är faktum att inget dentalt arbete håller för evigt men vår målsättning är alltid att göra individuellt anpassade långsiktiga arbeten. Genom god egenvård, användning av bettskena och regelbundna kontroller hos tandläkare / tandhygienist kan du som patient avsevärt förbättra chansen att de behandlingar du fått håller så länge som möjligt. Självklart vill vi att du som patient skall känna dig nöjd med det arbete du fått och den tid samt kostnad du investerat i dig själv och din behandling. Upplever du besvär efter en behandling så kontakta oss snarast möjligt. Vi garanterar att vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa dig. Vår främsta målsättning är att du skall känna dig väl omhändertagen och nöjd med din behandling. I första hand kommer du få träffa din behandlande tandläkare men det kan även bli aktuellt att behandling tas över av en annan kompetent behandlare eller kliniskt ansvarig. Om vi mot förmodan inte själva kan hjälpa dig på bästa sätt samarbetar vi med ett antal noggrant utvalda specialister inom respektive område. Vi hjälper dig då gärna med remiss till rätt instans men väl där gäller deras behandlingar och priser.

TandCity – akut tandvård i Malmö

Är du i behov av en akuttid eller vill du av någon annan anledning få en tid snabbt?

Bara lugn, vi hjälper dig. Vi förstår att vissa saker inte kan vänta och ser till att du får en tid så fort som möjligt. Hör av dig till oss på telefonnummer 040 23 66 00 eller boka din tid online. Varmt välkommen!