Att aktivt och regelbundet ta hand om sina tänder minskar risken för kariesangrepp och ger ett vackrare leende. Förutom att ge vackrare tänder förebygger god munhygien också infektioner och sjukdomar. Här är en lista med 5 saker som är viktiga att veta om tandvård.
Vikten av att ta hand om tänderna
Att själv ta hand om sina tänder med rätt metoder och teknik är viktigt för en god munhygien och för att undvika sjukdomar och smärta i mun och tänder. Det egna dagliga förebyggandet bör kompletteras med regelbundna besök hos tandläkare för att se till att det inte finns kariesangrepp på tänderna och för att undvika tandbesvär.
Konsekvenserna av att inte ta hand om tänderna
Friska och hela tänder är en mycket stor del av vårt välbefinnande och hälsa. Tandvärk, ilande tänder och dålig tandstatus påverkar vår livskvalitet negativt. Friska tänder påverkar också vår självkänsla – ett vackert leende ger alltid ett gott intryck.
Enkla metoder för bättre tänder
De enklaste metoderna för att ta hand om tänderna är att borsta tänderna två gånger per dag (2 minuter per tillfälle) och att regelbundet använda tandtråd. Att borsta tänderna är en självklarhet för de allra flesta. Vad som däremot inte är en självklarhet är vilken tandborste man ska välja. Här följer en kortare förklaring på vad man bör tänka på.
Det enskilt viktigaste att tänka på när man väljer tandborste är att det ska vara enkelt att komma åt alla tänder. En vanlig manuell tandborste kan göra lika rent som en eltandborste med rätt teknik. Skillnaden mellan de båda är att en eltandborste rengör tand för tand och det är viktigt att följa tandens form medans en manuell tandborste “gnuggar” rent tänderna. En annan viktig detalj är att borsthuvudet på en eltandborste inte är tillräckligt stort för att hålla den rekommenderade mängden tandkräm. Därför behöver man fylla på tandkräm efter att en käke är borstad.
Varken en konventionell tandborste eller en eltandborste kommer åt att rengöra mellan tänderna. Detta är anledningen till att tandläkare påminner om att tandborstning bör kompletteras med tandtråd, plackers eller andra metoder för att rengöra mellan tänderna.
Fluortandkräm och fluorskölj motverkar karies
Fluor eller fluorid finns naturligt i många olika livsmedel samt i dricksvatten i Sverige. Fluor är viktigt för att förebygga karies och skydda tändernas emalj. Införandet av tandkräm med fluor har en mycket stor del i Sveriges generellt goda tandhälsa.
Fluor har precis som de flesta andra ämnen biverkningar om det överdoseras. Fluor i den dos som rekommenderas av tandläkare och svensk tandvård ger inte några biverkningar. Rekommenderad dos fluortandkräm:
- Vuxna: 2 cm vid varje tillfälle
- 6-11 år: 1 cm vid varje tillfälle
- 6 mån – 5 år: en klick i storlek med barnets lillfingernagel vid varje tillfälle.
Fluorskölj är ett komplement till tandborstning och ersätter inte behovet av att borsta tänderna. Vanligtvis rekommenderas fluorskölj till personer som har problem med karies eller muntorrhet samt personer med tandställning, delprotes, tandimplantat, broar eller kronor. Men det kan även vara bra att komplettera med munskölj för att förbättra munhygienen. Att använda fluorskölj direkt efter en måltid är också ett bra sätt att skydda tändernas emalj.
Att undvika tandgnissling
Många har problem med tandgnissling i Malmö och i Sverige. Ofta beror det på att bettet inte är korrekt vilket tuggmusklerna försöker kompensera genom att arbeta (gnissla). Stress och sömnstörningar kan vara en annan orsak. Att inte ta tag i problemet kan leda till att tänderna slits, att man får huvudvärk samt att man får smärta och stelhet i käkmuskulatur och käkled. Bästa sättet att undvika dessa problem är att få en bettskena mot tandgnisslingen. En sådan utformas av en professionell tandläkare och en duktig tandtekniker.
Har du frågor om tandvård i Malmö eller vill boka tandvård i Malmö? Kontakta oss på TandCity!
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”