Tandgnissling, tandpressning och hur du undviker det | TandCity

Tandgnissling, tandpressning och hur du undviker det

Tandgnissling, tandpressning och hur du undviker det | TandCityAtt gnissla eller pressa tänderna är oftast ingen fara. Den medicinska termen för det kallas bruxism och är relativt vanlig. Tandgnissling och tandpressning sker främst när man sover, men kan även inträffa omedvetet när man är vaken.

Vad är tandgnissling?

Tandgnissling är när man gnider tänderna mot varandra. Det är vanligt att man själv inte är medveten om att man gnisslar tänderna då det oftast sker i sömnen. Regelbunden gnissling nöter långsamt ned tänderna och kan leda till skador och andra problem med munhälsan.

Vad är tandpressning?

Precis som tandgnissling sker tandpressning ofta omedvetet under tiden man sover. Det innebär att man biter ihop hårt vilket kan leda till överbelastning av muskulatur och käkleder. Överbelastningen kan med tiden resultera i skador på tänder, mun och käkleder.

Orsaker till och symptom för tandgnissling och tandpressning

– Orsaker:
En orsak till varför man gnisslar och pressar tänder kan vara att man har ett instabilt bett. Det instabila bettet kan ha orsakats av tandreglering eller brist på tandreglering samt förändringar i tändernas tuggyta (fyllningar, kronor). Stress, sömnproblem och biverkningar från mediciner kan vara andra orsaker till att man gnisslar eller pressar tänderna.

– Symptom:
Det är i många fall svårt att märka att man själv gnisslar eller pressar sina tänder. Ofta märks det av andra personer i sin omgivning eller av tandläkaren. Symptomen för tandgnissling och pressning skiljer sig åt. Men det är oftast mer besvär med tandpressning än gnissling. Oavsett vilken av dem är det alltid en god idé att uppsöka vård och behandling så fort ni märker ett symptom.

– Onormalt snabbt slitage på tänderna (korta framtänder)
– Taggiga eller vassa kanter på tänderna
– Käkarna knakar när man öppnar eller stänger munnen
– Det är svårt att gapa stort
– Käkmusklerna gör ont och känns trötta
– Smärta i käken när man tuggar eller gapar
– Tänderna känns ömma eller gör ont
– Sprickor i tänderna som orsakar ilningar eller värk
– Återkommande problem med att tänder “går sönder”

Andra mer diffusa symptom kan vara:
– Ont i ansikte eller öron
– Huvudvärk
– Sömnstörningar

Behandling
Första steget för att kunna behandla problemen med tandgnissling och tandpressning är att upptäcka det. Vissa är själva väl medvetna om det medans andra får reda på det först hos tandläkaren. Uteblivande behandling av tandgnissling och tandpressning riskerar att resultera i permanenta skador på tänder, tandkött och käkben. Det finns även en risk att skada leder och muskulatur som bland annat kan leda till huvudvärk och ledvärk.

Behandlingar och åtgärder för tandgnissling och pressning består av:
– Bettskena för att stabilisera bettet och skydda tänderna.
– Justering av bettet för att skapa ett mer stabilt bett
– Behandling av stress, sömnproblem och ångest
– Lagning av tänder för att återuppbygga samt förhindra att skadan förvärras
– Träningsprogram för att bryta ovanan av att gnissla eller pressa sina tänder

Högkvalitativ tandvård hos TandCity kliniken i Malmö

Behöver ni behandling av er tandgnissling i Malmö? TandCity erbjuder tandvård och behandlingar för tandgnissling och pressning till bra priser, utan att kompromissa på kvalité.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”