Dålig andedräkt och hur du förhindrar det | TandCity

Dålig andedräkt och hur du förhindrar det

Dålig andedräkt och hur du förhindrar det | TandCityDålig andedräkt, även känt under namnet halitosis, är den tredje största anledningen till att vi söker oss till tandvården, strax efter hål i tänderna och tandköttsproblem. Alla oavsett ålder råkar ut för dålig andedräkt någon gång och orsaken kan till exempel vara kryddad mat eller cigaretter. Halitosis kan också vara en långvarig åkomma som kan komma att påverka personers självkänsla. Lider du själv av dålig andedräkt? Fungerar inte konventionella självbehandlingar? Ta kontakt med oss på TandCity så hjälper vi behandla din halitosis.

 

Symptom på dålig andedräkt

Dålig andedräkt varierar beroende på den underliggande orsaken till att det uppstått. Den kan variera i styrka under dagen och många gånger är man inte själv medveten om att det luktar illa från munnen. Ett bra sätt att få det bekräftat att man lider av dålig andedräkt är därför att fråga en vän eller släkting i din närhet om man misstänker att så är fallet.

Orsaker till dålig andedräkt

En vanlig missuppfattning är att dålig andedräkt kommer från magen. I de flesta fallen så kommer dålig andedräkt från själva munnen. Halitosis kan uppstå av en rad olika anledningar som:

– Mat och tobak:

Mat med en stark lukt och smak som till exempel vitlök, lök eller starka ostar kan orsaka tillfälligt dålig andedräkt. Även mjölkprodukter, kött och fisk kan vara en bidragande orsak till halitosis. Tobaksprodukter som cigaretter eller snus kan ge upphov till illaluktande andedräkt då de innehåller proteiner med svavelföreningar. När dessa proteiner upptas av luktproducerande bakterier i munnen kan illaluktande ämnen uppstå.

– Dålig munhygien:

Daglig borstning och användning av tandtråd är det effektivaste sättet att undvika dålig andedräkt. Gör man inte det riskerar man att matrester sitter kvar i munnen och orsakar dålig andedräkt. Det är också vanligt vid dålig munhygien att plack bildas på och runt ens tänder eller på tungan och utsöndrar en illaluktande doft. Tandproteser som inte rengörs regelbundet eller inte passar ordentligt kan vara en samlingsplats för luktproducerande bakterier och matrester.

– Torr mun:

Vår saliv hjälper oss rengöra vår mun från matrester och andra ämnen som orsakar dåliga lukter. Torr mun, eller xerostomia, kan orsaka dålig andedräkt då salivproduktionen är försämrad och inte får chansen att rengöra vår mun ordentligt.

– Mediciner:

Mediciner kan orsaka torr mun och leda till dålig andedräkt. Vissa mediciner som bryts ned kan även utlösa ämnen som påverkar andedräkten negativt.

– Infektioner och andra sjukdomar:

Dålig andedräkt kan uppstå från infektioner som uppstått i munnen, näsan eller halsen. Till exempel tandköttssjukdomar eller munsår. Halitosis kan också orsakas av till exempel metaboliska sjukdomar och åkommor vars ämnen kan påverka andedräkten.

Behandlingar för dålig andedräkt

Den främsta behandlingen för att behandla dålig andedräkt är regelbunden och noggrann munhygien.

– Borsta två gånger per dag, morgon och kväll, i cirka två minuter med tandkräm som innehåller fluor.
– Använd tandtråd minst en gång per dag för att avlägsna matrester och plack från svåråtkomliga ställen i munnen.
– Borsta tungan försiktigt med en tandborste, eller skaffa en tandborste med inbyggd tungrengörare, alternativt skaffa sig en tungskrapa.
– Rengör tandproteser och bettskenor minst lika noga som din mun.
– Undvik torr mun genom att till exempel tugga tuggummi eller dricka vatten
– Anpassa din diet och undvik starkt luktande mat som vitlök samt söta livsmedel
– Byt tandborste regelbundet
– Besöka en tandläkare regelbundet

Besök TandCity och bli av med din dåliga andedräkt

Lider ni av dålig andedräkt och vill bli av med den? Boka ett besök hos TandCity så hittar vi orsaken till din halitosis och hur den ska behandlas på bästa sätt. Vi erbjuder högkvalitativ tandvård till ett rimligt pris då vi anser att alla människor ska kunna ha möjligheten till en god munhygien.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”