Muntorrhet | TandCity

Information om muntorrhet

Muntorrhet, även kallat xerostomi, syftar till tillståndet då ens spottkörtlar inte producerar tillräckligt mycket saliv för att hålla mun och slemhinnor fuktiga eller då salivens konsistens har förändrats. Saliven är en väldigt viktig del av vår munhygien då den hjälper oss att tugga och svälja samt rengör, skyddar och reparerar våra tänder.

Anledningar till muntorrhet

Muntorrhet | TandCityDet finns många olika anledningar till varför man lider av muntorrhet. Simpla saker som att andas för mycket med munnen eller snarka är anledningar till ökad risk för muntorrhet. Men där det finns minst lika många behandlingar för att hantera det.
Apple promotes Fitness+ and Apple Music integration with ‘Studio Series’ playlists – 9to5Mac sustanon 250 buy Zwift Plans Three At Home Fitness Hardware Products
– Biverkningar från mediciner
Många receptbelagda mediciner orsakar biverkningar i form av muntorrhet. De vanligaste typerna är de som används för att behandla depression, ångest och högt blodtryck. Även vissa smärt- och muskelavslappnande mediciner samt vissa antihistaminer och avsvällande mediciner kan orsaka muntorrhet.

– Sjukdomar och infektioner
Olika typer av sjukdomar och infektioner kan orsaka muntorrhet.

– Vätskebrist
Muntorrhet kan uppstå av den enkla anledningen att vi glömmer att dricka. I kombination med höga temperaturer och mycket aktivitet kan det bli problem, speciellt under sommartider.

– Ålder
Ju äldre vi blir desto större är risken för muntorrhet. Orsaken till detta är framför allt biverkningar från ökat intag av mediciner. Äldre människor är också den grupp av individer som lider mest av näringsbrist och långsiktiga sjukdomar.

– Tobak, alkohol, kaffe och mat
Öl, vin, sprit, cigaretter och snus kan orsaka eller förvärra muntorrhet. Där även kaffe, godis eller söt och sur mat kan ha en negativ påverkan.

Symptom av muntorrhet

Symptomen för muntorrhet är många och varierar från person till person. Det kanske låter som en självklarhet hur det upptäcks men beroende på hur snabbt eller långsamt muntorrhet uppstår kan det vara svårt att upptäcka på egen hand. Symptomen kan vara:
– Besvärlig och torr känsla i munnen
– Konstant törst
– Ont i halsen, torr näsa, heshet
– Problem med att prata eller svårt att smaka, tugga och svälja
– Dålig andedräkt
– Torr tunga
– Tjock eller trådaktig saliv
– Sprickor och sår i mungipor, på läppar eller inuti munnen
– Problem med tandhygien i form av plack eller karies
– Svårt att använda sig av tandproteser

Besvär till följd av muntorrhet

– Karies
– Infektioner i tänder och munhålan
– Tandköttssjukdomar
Lider du av muntorrhet rekommenderar vi att du tar kontakt med oss på TandCity. Obehandlad muntorrhet kan ge upphov till många olika problem och besvär. Vårt saliv spelar en oerhört stor och viktig roll för att kunna upprätthålla en god munhygien och en torr mun med försämrad salivproduktion löper större risk att råka ut för till exempel hål i tänderna, tandköttsinflammation eller infektioner.

Behandlingar

Det finns en rad olika behandlingar mot muntorrhet. Egenbehandlingar såväl som rekommendationer och behandlingar från din tandläkare.

Egen behandling

Det finns en mängd olika och väldigt enkla tekniker du kan använda dig av för att motverka muntorrhet. Ta hjälp av apotekets kunniga personal för tips om vilka produkter som skulle kunna passa dig.
– Drick vatten eller sockerfria drycker, alternativt sug på is för att hålla munnen fuktig genom dagen.
– Tugga sockerfritt tuggummi eller sockerfritt godis.
– Använd dig av salivsubstitut som innehåller xylitol. Finns att köpa på apoteket.
– Andas genom näsan och uppsök behandling vid snarkning
– Köp en luftfuktare
– Håll dina läppar fuktiga med lypsyl eller liknande.

Lider ni av muntorrhet eller andra tand- och munproblem? TandCity erbjuder högkvalitativ och modern tandvård för gamla såväl som nya kunder.