Spricka i tanden | TandCity

Symptom och behandling vid en spricka i tanden

Spricka i tanden | TandCityEn spricka i tanden är en vanlig upplevelse för många och är en av de ledande orsakerna till tandförlust. En spricka i tanden kan uppstå då du tuggar på hård mat, vid tandgnissling och kan även naturligt uppstå när du åldras.

När en spricka i tanden uppstått kan omgående behandling vara nödvändigt för att kunna rädda din tand och för att förhindra infektioner och ytterligare skador. En spricka i tanden läker inte ut av sig själv men kan förhoppningsvis repareras hos tandläkaren. Nuförtiden finns det en flera olika sätt att reparera en spricka i tanden och behålla sina tänder intakta.

Har du en sprucken eller skadad tand? Kontakta TandCity så hjälper vi dig.

Anledningar till att en spricka i tanden uppstått

En spricka i tanden kan uppstå:
– Av trycket från tandgnissling/tandpressning
– På grund av stora fyllningar som försvagar tanden
– När du tuggar eller biter på hård eller seg mat (is, nötter, segt godis)
– Vid stötar mot ansikte och mun (bilolyckor, idrottsskador eller fall)
– Plötslig temperaturväxling i munnen (när du ätit något mycket varmt följt av att du försöker kyla ned munnen med någonting väldigt kallt)

Typer av sprickor i tanden

En spricka i tanden kan förekomma på följande sätt:
– ”Craze lines” är väldigt små sprickor på tändernas emalj. De orsakar ingen smärta och behöver ingen typ av behandling.
– En sprucken tandspets förekommer vanligtvis kring fyllningar. De brukar inte påverka tandens pulpa och därmed gör de sällan ont.
– En spricka som sträcker sig in under tandköttet kan förekomma vid en lodrät spricka på tanden. En tand med en lodrät spricka som ännu inte nått tandköttet går vanligtvis att rädda och återställa. Sträcker sig sprickan däremot djupt under tandköttskanten finns det en risk att tanden kan behöva tas bort.
– En kluven tand är då tanden spruckit i två delar. Vid en sådan omfattande spricka är det ovanligt att tanden går att rädda, i sällsynta fall kan tandläkare rädda en del av den.
– En lodrät rotfraktur börjar alldeles under tandköttskanten och rör sig uppåt. Den innebär oftast inga besvär så länge inte tanden blivit infekterad. I många fall behöver tanden dessvärre ändå tas bort.

Symptom för en spricka i tanden

En spricka i tanden innebär inte alltid några symptom. När de väl uppstår symptom är det vanligt med:
– Smärta när du tuggar eller biter
– Känslighet mot värme, kyla eller sötma
– Smärta som kommer och går
– En svullnad i tandköttet kring den skadade tanden

Behandling för en spricka i tanden

Behandlingen för en spricka i tanden beror på sprickans storlek och djup, var i tanden sprickan sitter, dina symptom och om sprickan går under tandköttskanten eller in i nerven. Beroende på din situation kan en tandläkare rekommendera följande behandlingar:
– En tandfyllning med ett plast- eller porslinsmaterial som fyller igen sprickan i tanden och återställer dess utseende och funktion.
– En krona, vanligtvis gjord av porslin eller keramik. Den placeras ovanpå den skadade tandkronan och skyddar den.
– En rotfyllning genomförs vid en omfattande spricka som sträcker sig in i tandens pulpa. Då avlägsnas den skadade pulpan och ersätts med ett gummiliknande material som förhindrar att tanden blir infekterad och skadas ytterligare.
– En tandextraktion. Vid en allvarlig spricka kan en tand behöva tas bort.

Har du en spricka i tanden?

Kontakta i så fall TandCity omgående så undersöker vi dina tänder och återställer ditt leende till vad det var. TandCity använder den senaste tekniken och nyaste materialet för att kunna erbjuda dig den allra bästa tandvården, skräddarsydd för just dig och dina behov.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”