En flicka visar hennes blödande tandkött | TandCity

Har du blödande tandkött? Kontakta TandCity idag

En flicka visar hennes blödande tandkött | TandCityNär det kommer till munhygien är det inte bara dina tänder som behöver noggrann omvårdnad, ditt tandkött är minst lika viktigt. Blödande tandkött, är ett tecken på inflammation vilket i sin tur oftast beror på för mycket bakterier. Ett annat namn för inflammerat och blödande tandkött är gingivit. Gingivit kan vara ett tidigt tecken på sjukdomen parodontit. Då bryter den kroniska inflammationer och dess bakterier ner tändernas upphängningsapparat, dvs strukturerna närmast tanden samt käkbenet. När tillräckligt med omgivande vävnad brutits ner påverkar det tändernas fäste och de blir rörliga. Slutstadiet blir att man förlorar sina tänder.
Gingivit är vår vanligaste tandsjukdom och behöver behandlas omgående för att förhindra permanenta skador i munhålan. Gingivit är relativt enkelt att förhindra genom att upprätthålla en god munhygien. Detta gör man genom att borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm samt använda tandtråd regelbundet.
Lider du av blödande tandkött rekommenderar vi dig att ta kontakt med TandCity så fort som möjligt. Vi hjälper dig med dina besvär och förhindrar dina problem från att förvärras. Tillsammans förebygger vi risken för att liknande problem uppstår igen.

Symptom på blödande tandkött

Om ditt tandkött börjar blöda vid normal borstning kan det vara ett tecken på att en inflammation i tandköttet uppstått. Vare sig det sker varje dag eller någon enstaka gång är det rekommenderat att ta kontakt med oss på TandCity snaras och få det kontrollerat och behandlat.
Begynnande parodontit kännetecknas av blödande tandkött i kombination med att fästet för tänderna blivit försvagat. Rökare behöver vara extra uppmärksamma då rökningen försämrar genomblödningen i tandköttet och på så vis ”gömmer” inflammationen. Blödande tandkött är inte nödvändigtvis ett symptom för parodontit men bör alltid kollas upp hos en tandläkare.

Orsaker till blödande tandkött

Den främsta anledningenen till blödande tandkött är en inflammation eller infektion i tandköttet. Inflammationen orsakas av tunna bakteriebeläggningar, även kallat plack, som suttit för länge på tänderna eller i tandköttsfickorna runt tänderna och skapar irritation.
Andra orsaker till blödande tandkött kan vara:
– Att du borstar för ofta eller för hårt
– Att du använder dig av en ny tandborst- eller tandtrådsteknik du inte är van vid
– Att du har tandproteser som inte passar ordentligt
– Att du lider av vitamin C eller K brist
– Att du använder ett läkemedel som orsaker muntorrhet och förhindrar att saliven inte skyddar tandköttet och tänderna som vanligt

Behandling för blödande tandkött

För bästa behandling föreslår vi att du kontaktar TandCity och våra tandläkare eller tandhygienister för en grundlig undersökning. På så vis kan vi skapa en skräddarsydd behandlingsplan som passar din situation och som är utformad efter just dina behov.
Det finns behandlingar och åtgärder som du själv kan genomföra för att behandla och förebygga blödande tandkött. God munhygien är det första steget till att behandla blödande tandkött. För att förhindra blödande tandkött bör följande punkter ingå i din munvårdsrutin:
– Borsta tänderna två gånger dagligen i cirka två minuter med fluorbaserad tandkräm.
– Använd dig av en manuell eller elektrisk tandborste med ett litet tandborsthuvud med mjuka och runda tandborststrån, och var extra noggrann att borsta längs tandköttskanterna.
– Använd dig dagligen av tandtråd eller en mellanrumsborste för att avlägsna bakterier mellan tänder och på andra svårtillgängliga ställen.
– Besök regelbundet din tandläkare eller tandhygienist på TandCity.
– Byta eller förändra din kost och andra vanor. Näringsfattig kost eller rökning kan göra tänder och tandkött mer känsliga för problem och infektioner. Med en hälsosam livsstil med en god kost håller du din kropp i bättre skick, ditt tandkött inkluderat.

Förhindra blödande tandkött med TandCity

Vi tycker att alla ska ha möjlighet att få bra tandvård till ett bra pris. TandCity erbjuder ett fullt utbud av behandlingar för hela munhålan med fokus på hög kvalitet. Vi höjer standarden på svensk tandvård – utan att höja priset.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”