Hål i tänderna, även kallat karies, är en av våra allra vanligaste sjukdomar i Sverige. För att undvika karies är det viktigt att arbeta förebyggande och sköta om sin munhygien.
Karies och hål i tänderna: Vad är det?
Karies är en infektionssjukdom där bakterier som lever på tandytan bildar ett hål i tanden. Detta hål uppstår när skadliga bakterier i munnen bildar syror som fräter på tandens emalj.
Utan behandling riskerar hålet i tanden att bli djupt nog för bakterierna att tränga sig in till tandens nerv. Ju längre tid man väntar innan behandling ges, desto större är risken att skadan på tanden blir så stor att ett större ingrepp behövs. Om karies går obehandlat och når nerven kan det vara nödvändigt med en rotfyllning. I värsta fall kan det gå så långt att tanden måste avlägsnas helt och om så önskas ersättas med en bro eller ett tandimplantat.
Varför får man hål i tänderna?
Vanligt socker, druvsocker och fruktsocker ökar risken för karies. Socker och kolhydrater reagerar nämligen med bakterierna i munnen och sätter igång syrabildningen som fräter på tändernas yta. Vår saliv kan till en viss grad späda ut sockret och minska syrans skadliga effekt.
En annan orsak till hål i tänderna är dålig munhygien. Att man inte borstar tänderna tillräckligt noggrant och missar de mer svårtillgängliga ställena i munnen där plack lätt bildas, exempelvis mellan tänderna eller långt bak i munnen.
Människor som lider av muntorrhet och nedsatt salivproduktion har ökad risk för karies då saliven inte har lika stor möjlighet att skölja bort socker och syra samta motverka bakterierna. Det finns olika orsaker till muntorrhet, exempelvis strålningsbehandling eller biverkningar från läkemedel och hjälp finns att få i form av salivstimulerande tabletter eller spray.
Symptom vid hål i tänderna
I ett mycket tidigt stadie kan karies vara svårt att upptäcka. Den brukar kunna identifieras av en vit fläck eller rand på tanden, men kan vara svår att hitta om den inte sitter på en yta som syns direkt utåt. Till en början känns det inte alls men när hålet blivit djupare kan det börja ila eller isa i tänderna. När det övergår till tandvärk kan det betyda att hålet har nått tandnerven och att den då har blivit inflammerad.
Tips för att undvika hål i tänderna
- Borsta tänderna två gånger per dag
Det mest grundläggande med mun- och tandhygien är att noggrant borsta tänderna. Borsta morgon och kväll med fluortandkräm i två minuter, gärna med eltandborste. Se till att du kommer åt även på de mer svårtillgängliga ställena. - Minska på sockret
Saliven behöver tid för att hinna reparera skadorna som syran orsakat på tänderna. Försök att minska på sockerintaget och småätandet då socker och kolhydrater omvandlas till syra som fräter på emaljen. - Använd tandtråd, mellanrumsborstar och fluortillskott
Få bort plack och bakterier från de svårtillgängliga utrymmen mellan tänderna med tandtråd och mellanrumsborstar. Ge saliven en hjälpande hand med fluortillskott. - Undvik muntorrhet
Mediciners biverkningar orsakar ibland muntorrhet vilket försämrar salivens reparerande effekt. Har du problem med muntorrhet rekommenderar vi att pröva någon av de hjälpmedel som finns receptfritt på apoteket. - Regelbundna tandläkarbesök
Förutom att själv ta hand om sin munhygien bör man regelbundet besöka sin tandläkare för att få sina tänder och tandkött undersökt.
Behandla hål i tänderna hos TandCity
Misstänker du att du har hål i tänderna? Boka ditt nästa tandläkarbesök hos TandCity i Malmö. TandCity gör högkvalitativ tandvård och prisvärd tandvård tillgänglig för alla.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”