Många svenskar använder dagligen munskölj som en del av deras dagliga rutin. Det sägs att munvatten är ett bra komplement till tandborstning som kan reducera risken för tandköttsinflammation och andra tandbesvär. Men hur mycket vet du egentligen om munvatten? Här listar vi 6 myter om munskölj som du bör tänka på innan du rengör dina tänder.
1. Alla munsköljningsprodukter är lika bra
Det finns idag en uppsjö av olika munskölj på marknaden och många tror att alla produkter är mer eller mindre lika bra. Men låt dig inte luras av reklamen. Munskölj kan nämligen delas in i två kategorier, kosmetisk och terapeutisk. Kosmetisk munvatten hjälper till att ta bort matrester från dina tänder, reducerar bakterier och tar tillfälligt bort dålig andedräkt, men mer än så kan dessa produkter inte lova.
Ett terapeutisk munvatten innehåller däremot aktiva ingredienser som eteriska oljor, klorhexidin och fluorid som bevisat reducerar plack och minskar risken för hål i tänderna. Välj därför alltid munvatten med omsorg och läs igenom innehållsförteckningen innan du handlar.
2. Tandsköljning är skonsamt för dina tänder
Tyvärr finns det många munskölj på marknaden som innehåller höga mängder alkohol. Långvarigt användande av dessa produkter kan orsaka muntorrhet, vilket kan leda till dålig andedräkt och irritera orala vävnader. Dessutom finns det studier som visar samband mellan tandskölj med högt alkoholinnehåll och muncancer. Men dessa studier är begränsade och många experter säger att det inte finns tillräckligt med bevis för att dra den här slutsatsen.
Om du oroar dig över biverkningar kan du köpa alkoholfri sköljmedel i många butiker. Men tänk på att det finns andra ingredienser som även kan orsaka skada på dina tänder och tandkött. Klorhexidin marknadsförs ofta som en skonsam ingrediens med positiva egenskaper men kan på långsikt förstöra dina smaklökar.
3. Munskölj tar bort dålig andedräkt
En av de vanligaste anledningarna till att använda munskölj är att ta bort dålig andedräkt. Men dålig andedräkt from exempelvis mat kommer ifrån dina lungor och tandsköljning kan på så vis endast tillfälligt ta bort dålig andedräkt. Dessutom kan saliv orsaka dålig andedräkt. När du använder sköljmedel kan protein från saliv blandas ut munvattnet och minska effekten av de aktiva ingredienserna.
4. Ett bra munskölj kan ersätta vanlig tandborstning
Studier visar på att tandsköljning kan förbättra din munhygien och reducera risken för tandköttsinflammation. Men var försiktigt, ett sköljmedel kan aldrig ersätta vanlig tandborstning. Att använda tandborste och tandtråd två gånger om dagen reducerar mer plack och orenheter än om du enbart använder munvatten. Så tänk på att endast använda munvatten som ett komplement till tandborstning.
5. En snabb sköljning är tillräckligt
Brukar du spotta ut ditt munskölj redan efter ett par sekunder? I så fall är du inte ensam. Många tycker att sköljmedel är starkt och sticker till i tandköttet. Men för att få ut det mesta av ditt munvatten bör du skölj minst 30 sekunder innan du spottar ut. På så vis verkar de aktiva ingredienser och din mun blir renare.