Varför du ska göra regelbundna tandläkarbesök -TandCity

5 anledningar till varför du ska göra regelbundna tandläkarbesök

Alla vill vi ha friska och starka tänder som håller livet ut. Tänder som vi kan skratta och le med utan att behöva skämmas. Studier visar på att regelbundna tandläkarbesök ger friskare tänder som varar längre. Men att gå till tandläkaren en gång om året är kanske inte något som alla ser fram emot. Här förklarar vi varför du bör besöka din tandläkare regelbundet.

1. Upptäck muncancer innan det är för sent

Muncancer är en allvarlig sjukdom som kan utvecklas på många olika sätt. Tyvärr är muncancer oftast inte diagnostiserat under tidigare stad
ier och kan snabbt utvecklas och bli livshotande. Som tur är muncancer vid tidigt stadie enkelt att behandla. Med regelbundna tandläkarbesök kan du på så vis upptäcka eventuell muncancer och bota besväret innan det blir livshotande.

2. Ta bort och reducera plack, tandsten och hål i tänder

Hur ofta bör man besöka tandläkaren Som du antagligen redan känner till ska du borsta dina tänder och använda tandtråd två gånger om dagen för att hålla dina tänder friska och starka. Men oavsett om du regelbundet borstar dina tänder finns det små ytor som en vanlig tandborstning inte kommer åt. När partiklar och andra orenheter lämnas kvar på dina tänder under en längre tid bildas plack och tandsten som är svåra att ta bort utan professionell hjälp.

Om tandsten lämnar kvar på dina tänder under en längre tid kan dessa orsaka hål i tänder och leda till tandvärk. När du besöker din tandläkare rengör hen dina tänder på djupet och tar bort tandsten. Du kan på så vis minska håll i dina tänder och undvika dyra tandläkarbesök genom att göra regelbundna tandläkarbesök.

3. Minska risken för tandköttssjukdomar med regelbundna tandläkarbesök

Plack och tandsten orsakar inte bara håll i tänderna utan kan även orsaka skador på tandköttsvävnaden. Tandköttssjukdomar, även kallat gingivits, orsakar av att plack infekterar vävnaden som håller ihop tandköttet och tänderna. Om besväret lämnas obehandlat kan vävnaden brytas ner och tänderna kan trilla av.

Att behandla tandköttssjukdomar är oftast väldigt dyrt och kräver flertal specialbehandlingar såsom kirurgi, extrem djuprengöring och medicinering. Du bör därför göra regelbundna tandläkarbesök för att upptäcka eventuella tandköttssjukdomar i tid och på så vis undvika dyra tandläkarbesök.

4. Få kontroll på dåliga vanor

Det finns många dåliga vanor som negativt kan påverka din munhygien. Många av dess vanor kanske du upprepar ofta utan att veta om att de kan vara skadliga för dina tänder. Att tugga is, bita på dina naglar, borsta dina tänder för hårt och klämma på ditt tandkött är alla vanor som kan skada dina tänder och ditt tandkött.

När du gör regelbundna tandläkarbesök kontrollerar din tandläkare eventuella skador som har uppstått på grund av dessa vanor. På så vis blir du informerad om dina dåliga vanor som du inte tidigare visste var skadliga för dina tänder och kan ändra din livsstil för att undvika framtida skador.

5. Upptäck eventuella tandproblem med röntgen

Det kanske viktigaste för att upptäcka skador på dina tänder är att ta röntgenbilder på dina tänder och ditt tandkött. Med röntgenbilder kan din tandläkare upptäcka eventuella skador på dina tänder som inte är synligt för blotta ögat. Exempel på ett vanligt tandbesvär som kan uppstå och som inte är synligt för ögat är när visdomständerna blockeras från att växa ut genom tandköttet. Dessutom kan även allvarliga tandbesvär såsom benförfall, cystor och tumörer upptäckas med hjälp av röntgen. Tänk därför på att göra regelbundna tandläkarbesök för att upptäcka och förhindra allvarliga tandsjukdomar.