Vanliga frågor inför tandläkarbesöket och om tandvård

Köp tandborstar med mjukt borsthuvud. Medium och fasta tandborstar kan skada tänder och
tandkött. Använd mjukt tryck i 2 minuter, två gånger om dagen.
Både elektriska och manuella tandborstar rengör tänderna bra, det viktiga är att ha rätt
teknik vid tandborstningen. Manuella borstar med blandade borsthöjder renar bättre än de
med platta jämnhöga borstar. Ersätt tandborsten var tredje månad, ännu tidigare om
borststråna ser böjda eller splittrade ut. Böjda borstar gör inte lika rent och är ofta ett tecken
på att du borstar för hårt.

De flesta tandkrämer på marknaden är bra på att avlägsna bakterier och syror från mat och dryck. Välj alltid en tandkräm som innehåller fluor, ett naturligt ämne som stärker och skyddar tänderna. Om du har känsliga tänder eller tandhalsar kan du prova en tandkräm specialiserat för just detta. Om det inte blir bättre bör du ta upp det med din tandläkare.

Fluor är naturligt förekommande i många livsmedel och i vatten. Emaljen, det yttre skiktet på tandkronan, är gjord av tätt packade mineralkristaller. Varje dag förloras mineraler från insidan av kristallerna, detta kallas demineralisering. Att få dem tillbaka mineralkristaller kallas remineralisering. Bakterier (plack) som sätter sig på dina tänder orsakar demineralisering. De lever på socker och andra kolhydrater i munnen och producerar syror som löser upp kristaller i tandemaljen. Förlusten av emalj balanseras av remineralisering. I denna process deponeras mineraler i saliven, såsom fluor, fosfat och kalcium, tillbaka till emaljen. För mycket förlust av mineralkristaller utan tillräcklig ersättning leder till att emaljen bryts ner. Det är detta som benämns som karies eller hål i tanden. När du tillsätter fluor i munnen via tandkräm eller dricksvatten (ja, det finns i dricksvattnet!) samarbetar det med kalciumet och fosfatet och skapar ett kraftfullt försvarssystem för dina tänder. Detta försvarssystem gör tänderna starkare och skyddar dem från bakterieangrepp och nedbrytning av tandsubstans.

Det är viktigt att gå till tandläkaren regelbundet och inte bara när man har problem. Att regelbundet kontrollera dina tänder och tandkött är viktigt för att hålla tänder och tandkött friskt och för att förebygga och förhindra besvär. Som regel bör du besöka tandläkaren och tandhygienisten en gång per år. Vissa människor behöver gå oftare efter rekommendation från sin tandläkare eller tandhygienist. Det är lätt att tro att man sparar pengar genom att bara söka tandvård när man redan har problem. Tyvärr leder det oftast till betydligt mer kostsamma och tidskrävande behandlingar då många tandproblem inte har symtom förrän de når de avancerade stadierna av sjukdomsprocessen.

Tandtråd och mellanrumsborstar är ett substitut till tandborsten och hjälper till att göra rent mellan tänderna där borsten inte kommer åt lika bra. På det sättet reduceras antalet bakterier i munnen och risken för sjukdomar i tänder och tandkött minskar. Mellanrumsborstar finns i olika tjocklekar och rekommenderas till dig som har lite större mellanrum mellan tänderna. Hör med din Tandläkare eller tandhygienist vad som passar bäst för just din mun. När du först börjar använda tandtråd eller mellanrumsborstar kan tandköttet bli ömt och blöda lite. Fortsätt rengöra dina tänder enligt instruktioner från tandvårdspersonalen så bör blödandet och ömheten upphöra inom en vecka när tandköttet har blivit friskare. Om det fortfarande gör ont och blöder bör du kontakta din tandläkare för kontroll. Han eller hon kan kontrollera om du har rätt teknik.

Gör det roligt! Sjung, hitta på en historia eller leta efter någonting i barnets mun. Om du är entusiastisk kring att borsta tänderna smittar det ofta av sig på ditt barn. Barn vill göra vad deras föräldrar gör, därför är det viktigt att föregå med gott exempel och införa tandborstningen som en gemensam rutin i vardagen. Det är viktigt att inte ge upp när det känns extra svårt, utan försöka att hitta nya vägar. Ha i åtanke vad resultatet eventuellt blir om tandborstningen uteblir. Värk, gråt och jobbiga tandläkarbesök. Fråga din tandläkare eller tandhygienist (eller varför inte dina vänner och bekanta?) om andra kreativa sätt att få ditt barn att vilja borsta tänderna.

För att förebygga karies finns de några viktiga huvudpunkter. Den första är att borsta tänderna ordentligt. Detta innebär, 2 minuter, två gånger om dagen. Därtill rekommenderas det att använda tandtråd eller mellanrumsborstar en gång per dag för att även avlägsna bakterier mellan tänderna.  Den andra punkten är ditt sockerintag (hur mycket och hur ofta). Socker är det som gynnar bakterierna i munnen bäst och som ger dem energi att bryta ner emaljen. Var uppmärksam på livsmedel som sega kolor eller russin som klistrar sig fast vid dina tänder en längre tid. De kan ge en längre tids tillförsel av näring till bakterierna bakterierna på dina tänder. Minimera mängden socker och frekvensen av sockerintag under dagen för att förhindra uppkomsten av karies i dina tänder. Det är även bra att skölja med vatten efter att du har ätit eller druckit någonting sött. Det är även viktigt att inte glömma regelbundna tandläkarbesök. Goda tandvårdsvanor spelar en stor roll för en kariesfri mun.

Många sjukdomar i tänderna och omgivande vävnader kan inte upptäckas av tandläkaren genom att endast titta i munnen. Därför krävs röntgenbilder som ett komplement till den okulära undersökningen. Röntgenundersökning kan bland annat avslöja sjukdomar i tänderna, infektioner i tandbenet och utvecklingsavvikelser. Röntgenbilder är viktiga för att kunna ställa rätt diagnos, vilket i sig är avgörande för att fastställa vilken typ av behandling som är nödvändig. Att hitta och behandla munproblem i ett tidigt skede kan spara tid, pengar och ofta onödigt obehag.

Ilande och känsliga tänder kan bero på olika saker, tex sprickor, karies, tunn emalj eller blottade tandhalsar. Vid besvär rekommenderas att ta kontakt med tandläkare för att utreda orsaken till besvären och på så sätt hitta lämplig behandling. Det finns tandkrämer som är specialiserade på känsliga tänder, dessa innehåller ofta andra sammansättningar som är mer effektiva mot ilningarna. redan efter några veckors användning kan du märka en skillnad. Högt intag av sura livsmedel som apelsiner, citroner och grapefrukt samt läsk, energidrycker och läsk kan “fräta på emaljen” och ge upphov till tunnare emalj och öka tandkänslighet. Då syra “mjukar upp emaljen” är det bra att vänta en stund med att borsta tänderna efter att du ätit någonting surt. Det är bra att skölja med vatten efter intag av mat och dryck, dels för att neutralisera pH-värdet i munnen så att emaljen “blir hård igen”, och dels för att skölja bort socker- och matrester.

Periodontal sjukdom, även kallat parodontit och tandlossning, är en inflammation och infektion i tandköttet och tandbenet orsakad av bakterier. Om sjukdomen inte behandlas orsakar den en permanent nedbrytning av käkbenet och en eventuell tandförlust. Parodontit är ofta en relativt smärtfri sjukdom, ibland kallas “tyst” sjukdom, och många är omedvetna om att de har den. Ofta upptäcks den först vid besök hos tandläkaren eller tandhygienisten varvid det är viktigt med regelbundna undersökningar för att förebygga och behandla denna typ av sjukdom. Tecken på tandlossningssjukdom kan vara blödande tandkött, rött och svullet tandkött, dålig andedräkt, lösa tänder och att tandköttet drar sig tillbaka. De flesta människor kan få tandköttsbesvär och mild parodontit men vissa människor är mottagliga för mer aggressiva former. Allvarligare former, speciellt om du har det i ung ålder, är ofta ärftliga. Faktorer som ger en ökad risk för sjukdomen är diabetes, rökning, övervikt samt vissa mediciner. Behandling syftar till att minska bakterierna i din mun och förhindra att sjukdomen förvärras. Detta görs genom regelbundna kontroller och behandlingar hos tandhygienisten och tandläkaren samt god egenvård hemma. Behandlingen kommer bara fungera om du sköter din munhygien ytterst bra genom att borsta ordentligt två gånger om dagen samt använder tandtråd/mellanrumsborstar dagligen.

TandCity – akut tandvård i Malmö

Är du i behov av en akuttid eller vill du av någon annan anledning få en tid snabbt?

Bara lugn, vi hjälper dig. Vi förstår att vissa saker inte kan vänta och ser till att du får en tid så fort som möjligt. Hör av dig till oss på telefonnummer 040 23 66 00 eller boka din tid online. Varmt välkommen!