Tandvård behöver varken vara dyrt eller smärtsamt | TandCity

Tandvård behöver varken vara dyrt eller smärtsamt

Alla som någon gång haft rejäl tandvärk uppskattar att ha friska och välmående tänder. Tänderna är en stor del av vårt allmänna mående och vår hälsa. Samtidigt tvekar många att gå till tandläkaren för att det är för dyrt eller för att de är rädda för att det ska göra ont.

Sanningen är att det inte behöver vara överdrivet dyrt eller speciellt smärtsamt. Vid exempelvis en rotfyllning finns mycket effektiv bedövning att få. Om man är rädd för att gå till tandläkaren är det viktigt att förklara att man är orolig eller rädd. Tandläkare är vana vid tandvårdsrädda patienter och är ofta duktiga på att ta hänsyn samt justera bedövningen så att det inte gör så ont. Se också till att förebygga problem och att ta väl om dina tänder genom att borsta två gånger om dagen samt använda tandtråd dagligen.

Har du förlorat tänder? Då kan tandimplantat vara ett bra alternativ för dig

Saknar du tänder eller har du en tand som behöver tas bort och som du gärna vill ersätta? Var inte orolig, ditt leende eller bettets funktion är inte förstört för den sakens skull. Med hjälp av tandimplantat eller med proteser kan du få ett fullgod tandrad igen. Tandimplantat är allt som oftast ett bättre alternativ än tandproteser när man ska ersätta tänder. Nedan kan du läsa några av anledningarna:

Implantaten sitter fast

Tandvård behöver varken vara dyrt eller smärtsamt | TandCityNär man sätter in implantat så opererar man in titanskruvar i käkbenet. På titanskruvarna monteras sedan keramiska kronor som skruvas fast i implantaten. Eftersom materialet på tandimplantatet är titan accepteras det nästan alltid av kroppen och läker fint ihop med käkbenet i nästan alla fall. Detta system innebär fasta ”nya tänder”, dvs de kan användas på samma sätt som naturliga tänder och kan bara tas ut av tandläkaren. Tandproteser är avtagbara ”löständer” som du själv måste ta ut, sköta och rengöra. Nackdelen med Tandproteser är att de inte sitter fast och därmed inte känns som naturliga tänder. De sitter ofta sämre, glappar och måste regelmässigt justeras.

Implantat ser äkta ut

De implantatstödda kronorna tillverkas av keramiska material vilket får dem att efterlikna den naturliga tanden mer. Tandteknikern kan skapa en färg och form på de keramiska kronorna som matchar dina andra tänder för att få det att se så naturligt ut som möjligt. Oftast går det inte ens att skilja ett implantat och en vanlig tand åt utan det är först på röntgenbilder hos tandläkaren som man ser att en eller flera tänder har ersatts av tandimplantat. Proteser görs i plast vilket gör det svårare att matcha färg och få det att se äkta ut.

Implantat känns äkta

Till skillnad från proteser känns implantaten mer äkta. Exempelvis fungerar de precis som vanliga tänder när man tuggar och pratar medans proteser kan både glappa och kännas obehagliga att äta med. Tandimplantat påverkar inte heller talet vilket proteser kan göra, självklart beroende på vilken tand eller vilka tänder det är som ersatts.

Oavsett om du har akuta besvär eller inte så har vi på TandCity lösningarna för dina behov. Boka din tid hos våra duktiga och professionella tandläkare redan idag!

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”