Tandläkare förklara om tandinfektion

Bra att veta om tandinfektioner och olika typer av antibiotika

En tandinfektioner uppstår vanligtvis som ett resultat av karies och bristfällig munhygien. Den kan dock även uppstå Tandläkare förklara om tandinfektionpå grund av tidigare utförd tandvård eller en olycka.

När en tandinfektion uppstår bildas det en lokal ansamling av var i munnen (även kallad tandböld) på grund av att orsaken inte har behandlats. Symptom för en tandinfektion inkluderar ofta svullnad, smärta och överkänslighet i det drabbade området. En infektion i tanden kan vara farligt dåutan behandling kan en tandinfektion spridas till andra områden i käken, bihålorna, halsen och i värsta fall till hjärnan.
Harmony in Balance, online fitness courses with the gym begin in Vigliano buy steroids australia paypal Forum Sport Center‎ Rome – Gyms, fitness, swimming pools, tennis, football and courses
Karies och hål i tänderna är en av de vanligaste tandåkommorna. Upp till 91% av alla vuxna mellan 20–64 har ett eller flera hål i tänderna. Omkring 27% av samma åldersgrupp lider även av obehandlad karies. Att behandla karies tidigt är oerhört viktigt för att förhindra att komplikationer som en tandinfektion uppstår.

Alla som lider av en tandinfektion bör se en tandläkare så snabbt som möjligt för att förhindra att tandinfektionen sprider sig. En av de första åtgärderna en tandläkare brukar rekommendera är antibiotika för att behandla tandinfektionen. Vissa antibiotika fungerar bättre än andra att behandla tandinfektioner, och det finns i många fall även icke-receptbelagda läkemedel tillgängliga i ditt närmsta apotek för att dämpa symptomen av en tandinfektion.

När behövs antibiotika för en tandinfektion?

Tandläkare föreslår enbart att behandla en tandinfektion med antibiotika på plats i kliniken, dock kräver inte alla tandinfektioner antibiotika.

I vissa fall räcker det med att tandläkaren dränerar det infekterade området, avlägsnar den infekterade tanden eller utför en rotfyllning för att åtgärda problemet.

En tandläkare undviker att föreslå antibiotika fram tills att det är uppenbart att det är absolut nödvändigt för att kunna behandla tandinfektionen. En behandling med antibiotika är ofta nödvändigt när tandinfektionen är allvarlig och har börjat sprida sig till andra områden eller då den drabbade personen har ett nedsatt immunförsvar.

Olika typer av antibiotika

Även fast antibiotika kan hjälpa till att behandla en tandinfektion är det viktigt att använda lämpliga antibiotika för varje situation.

Vilken antibiotika vid tandinfektioner en tandläkare rekommenderar varierar beroende på vad för typ av bakterie det är som orsakat infektionen. Detta då olika antibiotika fungerar på olika sätt för att avlägsna olika typer av bakterier.
Det kan finns över 150 olika typer av bakterier som i munnen och många av dessa bakterier har potentialen att växa och orsaka en tandinfektion.

Penicillin

Penicillin är en vanlig typ av antibiotika som används för tandinfektioner och troligtvis den typ av antibiotika de allra flesta är bekanta med. Detta inkluderar både Kåvepenin och amoxicillin. I vissa fall kan det rekommenderas att behandla med amoxicillin som innehåller klavulansyra för att behandla de mest envisa bakterierna.
Ibland behöver man använda alternativ antibiotika då vissa bakterier är resistenta mot ovanstående penicillin. Detta gör medicinen mindre effektiv. En annan anledning till att välja en annan typ av antibiotika kan vara att patienten är allergisk mot just Kåvepenin eller Amoxicillin. Har du någonsin haft en allergisk reaktion mot antibiotika ska du alltid berätta detta för din tandläkare innan någon behandling utförs.

Clindamycin

Clindamycin är effektiv mot ett stort antal smittsamma bakterier. Enligt en studie i International Dental Journal har några forskare föreslagit att använda clindamycin som första val av antibiotika när man ska behandla tandinfektioner eftersom bakterierna har en lägre chans att vara resistenta mot clindamycin än vanliga penicillin-klassade antibiotika.

Azithromycin

Azithromycin fungerar för en stor variation av bakterier och hjälper att förhindra dem från att växa. Det må vara effektivt för att behandla tandinfektioner, men tandläkare brukar endast rekommendera azithromycin till människor som är allergiska eller resistenta mot penicillin-klassade antibiotika.
Behandla din tandinfektion med TandCity idag

Lider du av en tandinfektion? Kontakta TandCity så hjälper vi dig behandla symptomen för din tandinfektion och ser till att du blir smärtfri inom kort.