Tandlossning (parodontit) – Symptom, Orsaker och Behandling

Tandlossning (parodontit) – Symptom, Orsaker och Behandling

Tandlossning, även känt som parodontit, är en allvarlig tandlossningssjukdom.Tandlossning (parodontit) – SymptomDet är en vanlig åkomma till följd avobehandlad tandköttsinflammation (gingivit). Det syftar till då inflammationen spridit sig djupt ned i vävnaden och bildat fickor utefter rotytan som försvagar tändernas fäste. Detta leder i sin tur till lösa tänder och eventuellt tandlossning.

Med god munhygien kan du förebygga att gingivit och tandlossning uppkommer. Egenvård har en avgörande roll om behandlingen av din parodontit kommer vara framgångsrik. Vi rekommenderar att du borstar (helst med en elektrisk tandborste) två gånger per dag med fluorbaserad tandkräm, använder dig av tandtråd dagligen samt regelbundet besöker en tandläkare.

 

Vi vill se hela Sverige le. Därför vill vi göra högkvalitativ tandvård tillgänglig för alla utan att behöva kompromissa mellan kvalitet och pris. Kontakta TandCity idag så hjälper vi dig oavsett i vilket skede din parodontit är i. Hos TandCity kan du få hjälp med:

Förebyggande behandling
Behandling av tandköttsinflammation
Behandling av tandlossning och reparation

Symptom för parodontit

Ett hälsosamt tandkött ska vara fast, blekt rosa och sitta tight kring tänderna. En inflammation i tandköttet som leder till tandlossning kan medföra en eller flera av följande symptom:
– Svullet eller pösigt tandkött
– Illrött, dunkelt rött, eller lila tandkött
– Känsligt tandkött
– Tandkött som blöder enkelt
– Tandkött som inte sitter åt kring tänderna vilket får dem att se längre ut
– Nya utrymmen mellan tänder och tandkött
– Dålig andedräkt
– Lösa tänder
– Ont när du tuggar
– En förändring i hur dina tänder passar ihop när du biter

Upplever du någon av de ovan nämnda symptomen rekommenderar vi att du besöker TandCity omgående. Vi hjälper dig förhindra att inflammationen förvärras ytterligare och även med behandling för tandlossning.
Parodontit kan dock även framskrida utan några tydliga symptom. Därför kan vi inte nämna det tillräckligt många gånger hur viktigt det är att du regelbundet besöker din tandläkare hos TandCity.

Typer av parodontit

Det finns flera olika typer av parodontit. De vanligaste inkluderar:

– Kronisk parodontit, som är den vanligaste typen av tandlossning och som främst drabbar vuxna. Kronisk parodontit orsakas av obehandlad plackbildning och involverar en långsam nedbrytning av bindvävsfibrer, rothinnan och käkben. Den största enskilda riskfaktorn till att kronisk parodontit uppstår är tobaksrökning.
– Aggressiv parodontit, som karaktäriseras av vävnadsnedbrytningens höga hastighet och omfattning. Den förekommer främst hos barn eller unga vuxna och är en sällsynt form av parodontit som enbart drabbar en ytterst liten mängd individer. Den förekommer ofta hos hela familjer då den är av en ärftlig förekomst.
– Nekrotiserande parodontit, som karaktäriseras av död tandköttsvävnad och tandligament orsakat av bristfällig blodtillförsel (nekros) och som resulterar i en allvarlig infektion. Det är en högst ovanlig typ av parodontit som främst drabbar personer med ett nedsatt immunförsvar.
Kostnad för behandling av tandlossning

Trots att parodontit är en infektionssjukdom botas den inte med antibiotika. Behandlingen går istället ut på att avlägsna bakteriebeläggningar på tänder och tandkött, få bort fördjupade tandköttsfickor samt förebyggande behandling mot ytterligare inflammation. Ju tidigare parodontit upptäcks, desto större chans för en lyckad behandling. Vi rekommenderar därför att du alltid gör regelbundna besök hos din tandläkare hos TandCity.
Även efter gingivit övergått till tandlossning går det att behandla. Behandlingen blir dock mer omfattande och kostsam, och kan komma att kräva behandling av specialist inom området. Vi erbjuder tre olika nivåer av behandlingar för parodontit eller periimplantit (infektion runt ett tandimplantat):
– Mindre omfattning – 775 kr
– Större omfattning – 1367 kr
– Särskilt tidskrävande behandling – 1931 kr
Kontakta TandCity direkt så hjälper vi dig att se över vad kostnaden för din behandling av tandlossning blir i just ditt fall.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”