Förklarar tandhygienist

Tandhygienist: Vad är det?

En fråga vi ofta får är: Vad gör en tandhygienist?

Det är en utmärkt fråga då många är av uppfattningen att en tandhygienist bara är ett sätt för patienter att spendera mer pengar – när det i själva verket är raka motsatsen.

Förklarar tandhygienistEn tandhygienist arbetar inom odontologisk profylaktik, med andra ord: förebyggande tandvård. De rengör patienters tänder och undersöker deras munnar efter tecken på skada, inflammation och sjukdomar. De hjälper patienter med deras munvård och instruerar dem hur de sköter den på bästa sätt. En tandhygienist arbetar tätt tillsammans och under tillsyn av en tandläkare, men får i vissa fall även ta emot nya patienter utan en tandläkare på plats.

Många tror att tandhygienist är en synonym till tandläkare, precis som lokalvårdare är en synonym till städare. Detta är dock inte fallet. Deras arbetsuppgifter överlappar ibland, men det är i slutändan olika yrken. En annan vanlig förväxling är mellan yrket som tandsköterska och tandhygienist. De har gemensamt att de båda jobbar inom tandvården under tillsyn av en tandläkare men deras arbetsuppgifter varierar markant. Arbetsuppgifterna för en tandsköterska består främst av att hjälpa och assistera tandläkare, leda patienter till deras undersökningsrum, förbereda patienterna för undersökningar och procedurer, samt förbereda verktyg och instrument för tandläkaren. En tandhygienist arbetar med egna patienter och med inriktning på munhygien. Förutom att undersöka patientens munhygien samt göra rent i munnen (ta bort tandsten och bakterier) ger tandhygienisten även information och instruktioner till patienten hur hen bäst sköter om sina tänder och tandkött. Tandhygienisten behandlar även tillstånd såsom tandköttsinflammationer och tandlossning. Tandhygienisten får även ta röntgen och utföra lagningar efter en borrning, men inte utföra själva borrandet i tanden. En tandhygienists arbetsuppgifter inkluderar bland annat:

– En preliminär undersökning av nya patienter
– Rengöra och avlägsna fläckar, plack och tandsten från tänder
– Applicera fluorlack och fogmassa
– Ta röntgenbilder
– Ge lokalbedövning till patienter
– Göra behandlingsplaner och dokumentera genomförd behandling på patienter
– Undersöka patientens munhygien och förmedla resultaten till tandläkaren
– Utbilda patienter om god sed för munhygien som till exempel korrekt tandborstning och användning av tandtråd
– Behandla och förebygga gingivit (tandköttsinflammation) och parodontit (tandlossning)

Varför ska jag gå till en tandhygienist?

En tandhygienist är speciellt utbildad för att göra undersökningar och mindre behandlingar och är experter på att lära dig hur du tar hand om dina tänder och tandkött på bästa sätt. De har möjlighet att spendera längre tid tillsammans med dig än vad en tandläkare kan. I de flesta fallen är även kostnaden att besöka en tandhygienist lägre än för ett besök hos en tandläkare.
Vissa tandläkare föredrar att själva utföra mycket av det som ingår i en tandhygienistens arbetsuppgifter medan andra hellre lämnar över mycket av undersökningarna och lättare behandlingar till sin tandhygienist.
Våra tandläkare och tandhygienister på TandCity Malmö arbetar tätt tillsammans för att ge våra patienter bästa möjliga vård.

Vad kostar det att besöka en tandhygienist?

Vårt huvudmål på TandCity är bistå med högkvalitativ munvård till alla människor. Vi kompromissar aldrig mellan kvalitet och pris. Vi vill att hela Sverige ska le och vi tror på att en nöjd kund kommer tillbaka.
Tandvårdspriser för en undersökning hos våra tandhygienister i Malmö:
– Basundersökning, utförd av tandhygienist, 730: –
– Basundersökning med fullständig parodontal(tandlossningssjukdom) undersökning, utförd av tandhygienist, 950: –
Innan du påbörjar din behandling hos TandCity Malmö kan du alltid be våra tandhygienister eller tandläkare om ett kostnadsförslag för ditt tandvårdsbehov.

Boka ett besök hos TandCity idag

Här får du några tips redan nu om bra munhygien från TandCitys tandhygienister:
– Borsta två gånger dagligen i cirka två minuter, helst med en elektrisk tandborste och med en fluorbaserad tandkräm
– Använd dig dagligen av tandtråd eller en mellanrumsborste för att avlägsna bakterier mellan tänder och andra svårtillgängliga utrymmen
– Besök regelbundet din tandläkare eller tandhygienist hos TandCity i Malmö
Kontakta TandCity direkt, eller boka en tid online för ett besök hos en av våra tandhygienister i Malmö. Välkommen in!
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos TandCity.”